kupski val

Zagor na filmskom platnu

Go down

Zagor na filmskom platnu

Postaj by zagor on sri lis 02, 2013 7:57 am


Foto: Wikipedia

U TALIJANSKE kino dvorane u listopadu dolazi dokumentarni film "Noi, Zagor" ("Mi, Zagor") autora Riccarda Jacopina posvećen jednom od najomiljenijih junaka talijanskog stripa popularnom i u Hrvatskoj, Srbiji, Brazilu, Španjolskoj i Turskoj.

Film, u produkciji kompanije Arcobaleno Segnali di Senso, a u suradnji s izdavačem Sergiom Bonellijem i distributorom Micorocinema, u kino-dvoranama će igrati samo dva dana, 22. i 23.listopada.

Zagor, junak sa sjekirom i crvenim kostimom sa stiliziranim orlom u žutom krugu na prsima, najistaknutiji je lik izdavačke kuće Sergio Bonelli, a osmislili su ga 1961. godina sam Sergio Bonelli (alias Guido Nolitta) i Gallieno Ferri.

Cijela životna priča ovog lika je bizarna, Zagor živi sa svojim prijateljem u izmišljenoj šumi Darkwood na američkom divljem zapadu 19. stoljeća u kolibi zaštićenoj živim pijeskom i močvarom. Patrick Wilding, što je pravo Zagorovo ime, sin je časnika američke vojske kojemu je roditelje ubila banda Indijanaca plemena Abenaki koju vodi Salomon Kinsky. Mladog Patricka nakon tragedije prihvaća filozof lutalica Wandering Fitzi koji ga poučava svim vještinama.

Mladi Patrick je razmišljao samo kako se osvetiti Indijancima no nakon nekog vremena otkriva da je i njegov otac činio pokolje indijanaca te uviđa da dobro i zlo nije tako lako razlučiti. Tako Patrick postaje Za-gor-te-nay, "Duh sa sjekirom", ili kraće Zagor, junak spreman stati na stranu potlačenih bez obzira koje su boje. Indijanci od njega stvaraju mit misleći da je Zagor besmrtni duh a poštuju ga i bijelci koji su upoznali njegove ratničke vještine.

Procjenjuje se da je danas u Italiji još 80.000 Zagorovih fanova, a njima treba pridodati i one iz Brazila, Hrvatske, Srbije, Španjolske i Turske, piše agencija ANSA.

Koja je tajna Zagorove dugovječnosti? Na ta pitanja odgovara "Mi, Zagor", film kojega čine izjave autora, scenarista, crtača, kritičara, fanova i čitatelja. Film prati Zagorovu povijest od 1961. godine do danas pokazujući da nema tako strastvenih obožavatelja kao što su ljubitelji stripa.

Izvor:
Hina

zagor
zagorBroj postova : 59
Bodovi : 2146
Join date : 29.09.2013

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.