kupski val
Kako nas lažu 07_ful10


Join the forum, it's quick and easy

kupski val
Kako nas lažu 07_ful10
kupski val
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kako nas lažu

Go down

Kako nas lažu Empty Kako nas lažu

Postaj by zagor pon stu 18, 2013 7:16 pm

Kako nas lažu 0mjl

Šokantne laži prehrambene industrije: Jedemo drvo, hamburgeri se potapaju u amonijak...

Ironije li, celuloza je prije obrade ionako bila drvo pa se zbog toga i može gledati kao organski sastojak u organskoj hrani u koju se trpa. Sastoji li se određeni proizvod od velike količine celuloze, količina hranjivih tvari jednaka je nuli. Čovjek je, pak, ne može probaviti jer nema enzima potrebnih za njezinu razgradnju.

Kada je riječ o hrani koju unosimo u organizam, činjenica je da sve manje znamo šta nam je na tanjuru i što smo kupili u trgovini i na tržnici. Ukoliko niste do sada znali donosimo vam šest najstrašnijih laži prehrambene industrije:

Drvo kao tajni sastojak

Znate li što je celuloza, kako se ona ponaša u hrani, skrivena pod raznim nazivima i imenima? Celuloza se nalazi u sirupu za palačinke, tjestenini, pecivima, čak i u gotovim mješavinama žitarica za doručak.

Celuloza je plasirana tako da navodno obrađenoj hrani pruža teksturu, zbog čega je prehrambena industrija koristi kao zamjenu za skuplje sastojke. Budući da je 30 posto jeftinija i neotrovna je, američka agencija za hranu i lekove (FDA) nema interesa da ograniči njezinu upotrebu ili odredi maksimalne količine celuloze koja se smije koristiti. Celuloza se tako nalazi u gotovo svakom proizvod. Ironije li, celuloza je prije obrade ionako bila drvo, pa se zbog toga i može gledati kao organski sastojak u organskoj hrani u koju se trpa. Sastoji li se određeni proizvod od velike količine celuloze, količina hranjivih tvari jednaka je nuli. Čovjek je, pak, ne može probaviti jer nema enzima potrebnih za njezinu razgradnju.

Sok od naranče koji to nije

Natpisi "100 % prirodno", "bez dodatnih šećera" ili "bez konzervansa" lako prevare. Zbog čega su onda gotovo svi sokovi gotovo identičnog okusa bez obzira što ne sadrže konzervanse i aditive.

Dok proces proizvodnje zaista počinje cijeđenjem naranče, tu cijela priča počinje, ali i završava. Cijeđeni nektar stavlja se u goleme kontejnere iz kojih se istiskuje zrak, kako se dobivena tekućina ne bi pokvarila idućih godinu dana. Sok se tada može distribuirati i kada nije sezona naranči.

U sokove, umjesto prirodnog okusa, proizvođači najčešće dodaju mješavinu kemikalija. Zakoni su regulirani tako da na etiketi proizvoda proizvođači nisu dužni napomenuti navedenu mješavinu kemikalija.

Hamburger s amonijakom, za prste polizati

Restorani, fast foodovi...svi oni imaju potrebu naglasiti da je njihov hamburger napravljen od prirodnog mesa. Čistog, prečistog. Naravno kada se u njega dodaje - amonijak. Kemikalija je to koja roka sve kuhinjske bakterije uključujući i zlogasnu E. coli. Domišljati proizvođači pronašli su način kako zaribati potrošače i proći, naravno, što jeftinije. Meso za hamburger provuće se kroz cijev natopljenu amonijakom. Ovaj je proces, samo da se zna, izum kompanije Beef Products Inc.

Lažno bobičasto voće

Većina proizvoda koja navodno sadrže borovnice, istraživanja pokazuju, Inisu nastala prirodnim putem. veliki, sočni komadi borovnica su rezultat kukuruznog sirupa, boje, aditiva i niza kemikalija. Ne sadrže apsolutne nikakve zdravstvene beneficije, kao ni hranljive sastojke.

Pilići iz "slobodnog" uzgoja

Dobro se osjećamo kada mislimo da kupujemo jaja iz '"sobodnog" uzgoja, zar ne? Sama pomisao na hrpe pilića u malim kavezima u nama stvara gnušanje. Međutim, prema zakonu, '"slobodan uzgoj" odnosi se na to da pilići samo imaju mogućnost izlaska iz kaveza i slobodnog kretanja. I umjesto ideje o ugoja pilića na farmi i slobodnom kretanju životinja, slobodan uzgoj u većini slučajeva ostaje ništa drugo već običan mit.

    Autor: M. B. K.
    Photo: fattylane.com
zagor
zagor

Kako nas lažu Mod11

Broj postova : 59
Bodovi : 3089
Join date : 29.09.2013

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.