kupski val
FIJASKO NATJEČAJA 07_ful10


Join the forum, it's quick and easy

kupski val
FIJASKO NATJEČAJA 07_ful10
kupski val
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FIJASKO NATJEČAJA

Go down

FIJASKO NATJEČAJA Empty FIJASKO NATJEČAJA

Postaj by Admin pon svi 18, 2015 3:23 pm

FIJASKO NATJEČAJA Tablic10

Sve je izglednije da će se na postojeće tablice samo staviti europski logo

Dizajnerski tim predvođen Nikolom Đurekom, koji je osvojio prvu nagradu na natječaju za dizajn novih registarskih pločica, odustao je od cijelog projekta i zabranio Ministarstvu unutarnjih poslova da koristi i mijenja njihovo pobjedničko rješenje.
Nakon što se dio javnosti pobunio - a samo dan nakon što je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko prozvao Vladu da “rastače sve što je nacionalno” jer je pobjednički rad uglednog tipografa i dizajnera umjesto hrvatskoga grba predviđao crveni i plavi kvadratić - ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić iznenada je objavio da će nove tablice ipak imati grb.

Tu je odluku, kako je pisao Jutarnji, donio nakon što mu je osobno premijer Zoran Milanović tako naredio, a on zbog toga nije bio sretan jer se gotovo dvije godine pripremao i provodio natječaj koji je struka pozdravila.
Zgražanje struke

Uz zgražanje dizajnerske i kulturne struke koja je hvalila Đurekovo rješenje, Ostojić je ipak mislio da će dizajneri pristati na to da se umjesto kvadratića vrati grb, a da tablice ostanu kao u pobjedničkom radu, s europskim logom s lijeve strane i domaćim fontom.

Međutim, odmah je bilo jasno da dizajneri neće dopustiti da se njihov rad izmijeni i obezvrijedi. Zato je u jednom trenutku postojala mogućnost da se izabere jedno od pet drugih Đurekovih rješenja koje je slao, a jedno od njih je uključivalo i grb.
Loša komunikacija

Đurekov tim, u kojemu su bili i Damir Bralić, Andrija Mudnić, Luka Reicher te kao suradnik Boris Ljubičić, sve do prije desetak dana razgovarao je s predstavnicima MUP-a kako bi došli do zajedničkog rješenja.

No, kako doznajemo, sada su se odlučili iz svega toga povući jer su u MUP-u imali različite zahtjeve na koje oni nisu htjeli pristati.

- Iz projekta smo izašli više zbog stava struke, našeg osobnog stava i njihove odluke da ne prihvate naš pobjednički rad - kaže Đurek. - A shvatili smo i da komunikacija nije bila dobra jer su stalno tražili da mijenjamo rad.

U MUP-u su, doznajemo, stalno nešto izvoljevali. Nikako se nisu mogli odlučiti gdje bi bio grb - tamo gdje je sada na postojećim tablicama ili, pak, s desne strane pa se razgovaralo i o tome treba li biti u boji ili monokromatski.
MUP ne odustaje

- Mi smo im rekli da se to tako ne radi, da je riječ o banaliziranju i lijepo smo se pristojno zahvalili i odustali - kaže Đurek.

U MUP-u, pak, ne odustaju od novih tablica, ali je sada pomaknut rok. Građani su, naime, od 1. srpnja trebali imati mogućnost da nabave nove tablice, ali to sada neće biti moguće.
Dobra ideja

S kojim će na kraju rješenjem ići MUP, to još nikome nije jasno. Zna se jedino da to neće biti niti jedno Đurekovo rješenje, ali ni drugonagrađeni rad Borisa i Igora Ljubičića, koji je također bio bez grba, a sadržavao je dva crvena i jedan plavi kvadratić s desne strane.

Ni treće nagrađeno rješenje riječkog arhitekta Gordana Resana, s pet crvenih kvadratića s desne strane, ne udovoljava zahtjevima jer nema grb.

Kako sada stvari stoje, sve je izglednije da na kraju nećemo ni imati nove tablice, nego će se na postojeće samo staviti europski logo, a grb bi se možda eventualno mogao pomaknuti u desnu stranu, kao što je prvotno i bilo zamišljeno u MUP-u, prije nego što je pod pritiskom struke i raspisan natječaj.

U tom slučaju 45.000 kuna, koje su podijelili nagrađeni autori, potrošeno je uzalud, a iz jedne dobre ideje da imamo lijepe tablice rodila se afera. U MUP-u o ovoj temi nisu htjeli govoriti. Samo su poručili da žurbe nema.

Izvor:
jutarnji.hr


FIJASKO NATJEČAJA Sigpic10
Admin
Admin

FIJASKO NATJEČAJA Admin11

Broj postova : 341
Bodovi : 4165
Join date : 02.09.2013

https://kupski-val.forumhr.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.