kupski val
Nezapamćen skandal u MUP-u 07_ful10


Join the forum, it's quick and easy

kupski val
Nezapamćen skandal u MUP-u 07_ful10
kupski val
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Nezapamćen skandal u MUP-u

Go down

Nezapamćen skandal u MUP-u Empty Nezapamćen skandal u MUP-u

Postaj by zagor sri pro 04, 2013 10:59 am

Nezapamćen skandal u MUP-u Policija_618128S1

 Oslobođenom dileru nisu imali što vratiti: inspektori su iz spremišta dokaza uzeli zaplijenjeni novac.

Premda o tome u javnost nije procurila ni jedna jedina informacija, središte zagrebačke kriminalističke policije u Heinzelovoj, točnije Odjel kriminaliteta droga, već neko vrijeme potresa afera o kojoj bruje svi zagrebački kriminalisti.
Na Odjelu je netragom nestao novac oduzet dileru droge, preciznije 108.500 kuna, a usprkos činjenicama da je u slučaj uključen sam vrh kriminalističke policije, odnosno PNUSKOK, kao i da je krug sumnjivaca jako sužen, čitavom se slučaju ne nazire kraj. Kako neslužbeno doznajemo, provedeno je i nekoliko poligrafskih testiranja policajaca iz Odjela za droge, no rezultati testiranja, naravno, čuvaju se kao najveća tajna.

A najzanimljivije je pak to što čitav slučaj najvjerojatnije ne bi ni bio otkriven da ga nije otkrio sam diler, koji je u jednom trenutku zatražio natrag oduzeti novac. Njegov zahtjev doveo je do naglog raspleta čitavog klupka administrativnih sudskih zavrzlama, u kojemu je najprije za nestanak novca bio okriveljen sud, zatim Državno odvjetništvo, a ne kraju se otkrilo da 108.500 kuna nikada nije izašlo iz zgrade u Heinzelovoj.

No krenimo redom. Početkom svibnja prošle godine Odjel kriminaliteta droga uhitio je Zvonimira J. (32) zbog sumnji da već neko vrijeme prodaje drogu na području Zagreba.

Premda je bio prijavljen na adresi u strogom gradskom centru, policajci su tijekom istrage otkrili da koristi još jedan unajmljeni stan, na Šalati. Nakon uhićenja 4. svibnja prošle godine policajci su počeli pretragu stana na Šalati, gdje su pronašli oko 800 grama trave, nešto manje od 5 grama kokaina, te oko 5 grama ecstasyja (MDMA), nešto u tabletama, a nešto u prahu.

No Zvonimir J. policajcima je dragovoljno predao i žutu kuvertu u kojoj je bilo 108.500 kuna u apoenima od 500, 200 i 100 kuna. No tvrdio je da novac ne potječe od prodaje droge.

Policija je, naravno, i drogu i novac privremeno oduzela, zapečatila kao dokaz, te Zvonimiru J. izdala takozvanu potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta (POPOP).

Novac je pobrojan i fotografiran. To je redovita procedura kod takvih slučajeva, a novac je trebao biti predan na čuvanje nadležnom državnom odvjetništvu. Međutim, ispostavit će se da je trenutak kad je novac stavljen u policijsku corporu zapravo trenutak kad je novac zadnji put da viđen. No to se nije znalo sve do rujna ove godine.

Slučaj uhićenja Zvonimira J. te pronalaska droge i novca kod njega nije izazvao nikakav interes javnosti. Bila je riječ o uhićenju manjeg dilera na području metropole. Štoviše, radilo se o osobi koja nikada prije nije bila osuđivana pa mediji slučaju nisu posvetili nikakvu pozornost.

Daleko od očiju javnosti dovršena je i istraga te je protiv Zvonimira J. podignuta optužnica zbog “posjedovanja radi preprodaje” droge. Pronađeni novac, premda mu nije bio vraćen, nije mu bio ni inkriminiran kao novac zarađen od trgovine drogom. Ubrzo je uslijedila presuda i slučaj je zaključen.

Naime, krajem siječnja ove godine Zvonimir J. je odlučio priznati posjedovanje droge, a sud mu je na osnovi priznanja izrekao uvjetnu presudu. Izrečena mu je kazna od godinu dana zatvora s jednogodišnjim rokom kušnje, a presudu je ubrzo potvrdio Vrhovni sud. Naravno, Zvonimir J. nije izgubio 108.500 kuna koje su mu bile privremeno oduzeti pri pretrazi stana.

Sve se to događalo u siječnju ove godine. Spis je stavljen ad acta. Zaplijenjena droga je uništena, a i u Heinzelovoj je u međuvremenu tadašnji načelnik Odjela arhivirao spis, i ne znajući da novac nikad nije ni krenuo iz Heinzelove prema zgradi zagrebačkog Županijskog državnoga odvjetništva u Savskoj.

No 9 mjeseci kasnije slučaj će se ponovno otvoriti. Zagrebački Županijski sud je nakon zaključivanja spisa ovoga ljeta zatražio od Zvonimira J. da plati troškove suđenja, kao što je bilo izrečeno presudom.

Točno 5985 kuna. U nekoj drugoj situaciji diler koji se izvukao s uvjetnom kaznom za posjedovanje radi preprodaje nekoliko vrsta droga bio bi sretan što je sve tako završilo. Međutim, Zvonimir J. je rekao da će troškove platiti tek nakon što mu se vrati njegovih 108.500 kuna. Ubrzo se pokazalo da će se to teško dogoditi jer novac nitko od prozvanih nije imao. Krivnja je najprije pala na sud.

Jedan od zamjenika u Županijskom državnom odvjetništvu zaključio je da je novac predao na čuvanje sudu te je prozvao jednu namještenicu suda, što je kod nje izazvalo pravi šok.

Tužitelj je dopis koji je poslao sudu temeljio na činjenici da je ta suradnica potpisala preuzimanje spisa, no zbog vrlo nespretne formulacije ispalo je da je ona potpisala preuzimanje novca, a zapravo je samo preuzela fotoeleborat s fotografijama novca. Na takav dopis iz tužiteljstva vrlo je energično reagirala i nadležna sutkinja zaštitivši nevinu suradnicu.

Nakon što se ustanovilo da novac nikad nije došao na sud, čitav slučaj pretreslo je i Županijsko državno odvjetništvo. Otkrili su da ni oni nikad nisu zaprimili novac iz Heinzelove, a tužitelji su otkrili i kako se to dogodilo.

Naime, kad su materijali poslani Državnom odvjetništvu, u njima je bila potvrda o oduzimanju novca i droge, fotografije i slično, no za novac je bilo navedeno da će 108.500 kuna biti dostavljeno naknadno. Takav način dostave nije neuobičajen, pogotovo kada se radi o hitnim procedurama kako što je preprata osumnjičenika pritvorskom nadzorniku, međutim, u konkretnom će se slučaju ispostaviti da to naknadno znači - nikada.

Premda je od uhićenja prošlo više od godinu dana, novac u međuvremenu nije bio dostavljen u corporu Županijskog državnog odvjetništva u Savsku. Nakon toga krug se suzio na Heinzelovu, i to na Odjel kriminaliteta droga, gdje je u međuvremenu imenovan novi voditelj. A stari koji je arhivirao spis u međuvremenu je unaprijeđen i poslan u PN USKOK.

Krajem rujna zbog ovog slučaja održan je hitan sastanak na kojem je bila županijska državna odvjetnica Željka Pokupec te čitav vrh hrvatske policije, među njima i načelnik PN USKOK-a Mario Bertina, načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić i drugi.

Donesen je zaključak da treba pokrenuti istragu protiv nepoznatog počinitelja zbog sumnje na kazneno djelo pronovjere te je zaključeno da je počinitelj, ili više njih, najvjerojatnije osoba koja radi na Odjelu kriminaliteta droga.

No dok su u Državnom odvjetništvu očekivali prve rezultate tek pokrenute istrage, uslijedio je novi šok, i to zbog događaja bez presedana u hrvatskoj kriminalističkoj praksi. Naime, par dana nakon sastanka u prostorije Županijskog državnog odvjetništva u Zagrepčanki, u Savskoj, pojavili su se policajci s Odjela kriminaliteta droga koji bi, eto, pregledali pisarnicu Državnog odvjetništva u sklopu istrage zbog nestanka novca oduzetog dileru.

Kada im je šokirana službenica rekla da takvo nešto nije moguće, “genijalci” su službenicu i legitimirali te joj navodno rekli da bi mogla imati problema.

No prvi pokušaj pretresa Državnog odvjetništva od strane policije u hrvatskoj povijesti ubrzo je neslavno propao jer je službenica rekla da o tome mora obavijestiti nadležne. Policajci su se povukli a da nisu dobili uvid u pisarnicu. Od ovog je incidenta prošlo više od dva mjeseca, no istraga o nestanku 108.500 kuna još nije finalizirana, premda neslužbeno istražitelji imaju vrlo jasne indicije tko bi od njihovih kolega mogao stajati iza krađe.
zagor
zagor

Nezapamćen skandal u MUP-u Mod11

Broj postova : 59
Bodovi : 3090
Join date : 29.09.2013

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.