kupski val
UHIĆEN JOSIP PERKOVIĆ 07_ful10


Join the forum, it's quick and easy

kupski val
UHIĆEN JOSIP PERKOVIĆ 07_ful10
kupski val
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

UHIĆEN JOSIP PERKOVIĆ

Go down

UHIĆEN JOSIP PERKOVIĆ Empty UHIĆEN JOSIP PERKOVIĆ

Postaj by Admin sri sij 01, 2014 11:38 am

UHIĆEN JOSIP PERKOVIĆ Perkov10

ZAGREB - Prema Europskom uhidbenom nalogu, koji je danas stupio na snagu, u Zagrebu je uhićen Josip Perković te na području Svete Nedjelje Zdravko Mustač, nekadašnji šef Službe državne sigurnosti bivše Jugoslavije.
U tijeku je njihovo privođenje zatvorskim nadzornicima gdje bi trebali biti ispitani od strane nadležnog Županijskog državnog odvjetništva. Nakon toga će Državno odvjetništvo odlučiti da li će se u postupku protiv njih tražiti pritvor ili će se braniti sa slobode.
SLUČAJ PERKOVIĆ Miljenić: Od |1.1. je na snazi Europski uhidbeni |nalog. Možemo očekivati uhićenja

U velikoj policijskoj akciji diljem Hrvatske, po EUN-u, je uhićeno još osmero ljudi, a ukupno bi trebalo biti privedeno njih 13.

Perkovića njemačke vlasti traže radi aktivnog sudjelovanja u organizaciji ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. U vrijeme Đurekovićeve likvidacije, Josip Perković je bio šef odjela zagrebačke Službe državne sigurnosti zadužen za neprijateljsku emigraciju, a nakon osamostaljenja Hrvatske pomoćnik ministra obrane Gojka Šuška zadužen za obavještajno-sigurnosne poslove.

Nakon što su ujutro uhićeni Mustač i Perković čeka se njihovo dovođenje na ispitivanje u nadležno tužiteljstvo. Obojicu zastupa zagrebački odvjetnik Anto Nobilo koji nam je u telefonskom razgovoru rekao da će se i Perković i Mustać kod državnog odvjetnika očitovati protiv izručenja Njemačkoj.
- Smatramo da je za ubojstvo Đurekovića nastupila apsolutna zastara, a apsolutna zastara je prepreka za izručenje po hrvatskom zakonu, rekao nam je Nobilo.

Osim o pritvoru zagrebački Županijski sud, ali ne sudac istrage nego izvanraspravno vijeće narednih će dana odlučivati i o Perkovićevoj žalbi na izručenje, a na tu sudsku odluku Perković ili državni odvjetnik mogu se žaliti Vrhovnom sudu u naredna tri dana.
Nobilo je rekao kako će svoje klijente vidjeti tek nakon što iz policije budu privedeni u Državno odvjetništvo što očekuje da će biti tijekom dana.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je danas da će se i u slučaju Josipa Perkovića, kao i u svakom drugom slučaju, primjenjivati zakon, to jest europski uhidbeni nalog (EUN) koji je danas stupio na snagu.

- Nikada nitko ne treba ulaziti u predmet osim suda koji o njemu odlučuje sukladno zakonu koji je vrlo jasan, naglasio je, komentirajući na novinarski upit medijsku eksponiranost slučaja Perković. Miljenić je rekao kako je taj slučaj dobio puno veću pozornost no što zaslužuje, jer je to samo jedan od niza predmeta jer su ih zaprimili ukupno 146, a od toga je 31 osoba već predana stranim državama. Suradnja ide uredno od 1. srpnja i nije dobro izdvajati bilo koji predmet i prepustimo sudu odlučivanje, poručio je Miljenić.

Postupak izručenja u 8 koraka

1. Nakon stupanja na snagu izmjena Lex Perković aktivirat će se europski uhidbeni nalog (EUN) i za djela koja su počinjena prije 7. kolovoza 2002. Izmjene će se konkretno odnositi na 29 osoba koje je ta zaštitna klauzula do sada štitila od izručenja zemljama EU.

2. Policija na osnovi EUN-a odmah po ulasku u 2014. mora po mjestima stanovanja uhititi tih 29 osoba i predati ih pritvorskom nadzorniku, odnosno nadležnom županijskom državnom odvjetništvu (ŽDO).

3. Osobu ispituje zamjenik županijskog državnog odvjetnika: uhićeniku se predočava uhidbeni nalog te ga se pita protivi li se izručenju zemlji tražiteljici ili ne. Ako pristane, slijedi skraćena procedura od 10 dana. Ako ne pristane, počinje postupak predaje koji može trajati do 60 dana.

4. Nakon ispitivanja državni odvjetnik donosi odluku hoće li tijekom postupka predaje za uhićenika tražiti pritvor ili će izručenje čekati na slobodi. Može mu se izreći i zamjenska mjera, npr. oduzimanje putovnice ili obaveza javljanja u policiju. Kao i u kaznenim postupcima, odvojeno teku postupci izručenja i pritvaranja.

5. Ako ŽDO zaključi da je nužno pritvaranje uhićenika, njega se u roku od 48 sati od uhićenja mora dovesti sucu istrage, gdje će ŽDO predlagati, a sudac odlučivati o istražnom zatvoru. Na odluku o istražnom zatvoru postoji pravo žalbe izvanraspravnom vijeću u roku od tri dana.

6. Ako se osoba ne protivi izručenju, EUN se dostavlja sucu istrage koji donosi pravomoćnu odluku o izručenju.

7. Ako se osoba protivi izručenju, odluku o predaji zemlji tražiteljici donosi izvanraspravno vijeće nadležnoga županijskog suda. Sjednici prisustvuju nadležni državni odvjetnik, tražena osoba i njezin odvjetnik, a na odluku vijeća obje strane mogu podnijeti žalbu Vrhovnom sudu RH u roku od tri dana. Vrhovni sud tu žalbu mora riješiti također u trodnevnom roku.

8. Odluka Vrhovnoga suda o predaji ili odbijanju predaje uhićenika zemlji tražiteljici je konačna.

Izvor:
Jutarnji


UHIĆEN JOSIP PERKOVIĆ Sigpic10
Admin
Admin

UHIĆEN JOSIP PERKOVIĆ Admin11

Broj postova : 341
Bodovi : 3811
Join date : 02.09.2013

https://kupski-val.forumhr.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.