kupski val
Alergije 07_ful10


Join the forum, it's quick and easy

kupski val
Alergije 07_ful10
kupski val
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Alergije

Go down

Alergije Empty Alergije

Postaj by zagor čet oľu 27, 2014 4:07 pm

Ambrozija (Ambrosia artemisiaefolia)
Alergije Ambrozija_velika-225x300

ŠTO ZNATE O NJOJ I KAKO MOŽEMO POMOĆI SEBI I DRUGIMA?


Sve veći broj stanovništva pati od alergijskog rinitisa izazvanog peludom različitih alergogenih biljaka što je u zdravstvenom i društvenom pogledu jako zabrinjavajuće. Djeca i odrasli na područjima gdje cvatu korovi i ambrozija kroz više mjeseci nisu u mogućnosti normalno živjeti pod stalnom su medicinskom terapijom i smanjena im je kvaliteta života. Putem javnih medija i web stranica ZZJZKŽ redovito objavljuje podatke o koncentracijama peludi u zraku kako bi se građani koji boluju od alergija mogli zaštiti. Od peludi alergogenih biljaka u zraku na području Grada Karlovca najzastupljenija je pelud ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.) koja je ujedno i najagresivniji alergen. Građani je poznaju po nazivu „ Pelinolisni limudžik“, “Partizanka” i dr. narodna imena. Alergijske tegobe počinju kada ambrozija ispusti prvu pelud u zrak (sredina ili kasno ljeto) i traju do prvog mraza koji ubije biljku (rana jesen). Kod ostalih korova tegobe počinju i puno prije. Korovi nisu samo prijetnja zdravlju, oni nanose veliku štetu i poljoprivrednim kulturama. Uz to što iz zemljišta iznose velike količine hranjivih tvari, često su domaćini uzročnicima biljnih bolesti kao štetnicima koji napadaju poljoprivredne kulture. Time osim što doprinose značajnom smanjenju prinosa povećavaju potrebu za primjenom pesticida, što poskupljuje proizvodnju ali traži i veći angažman i stručnost prilikom upotrebe. I tu ambrozija prednjači jer zahvaljujući svom izuzetno jakom korijenskom sistemu i bujnoj vegetativnoj masi, iz zemljišta iznosi velike količine hranjivih tvari. Osim toga teško se suzbija u kulturama zbog čega doprinosi značajnom smanjenju prinosa i kvaliteti biljnih kultura.
Nažalost, ambrozija je neuništiva, nije ju moguće iskorijeniti, ali ju je moguće obuzdati. želite li pomoći i sebi i drugima, sudjelujte u svim naporima uklanjanja korova, a naročito ambrozije puno prije nego počnu cvasti. Malo je alergičnih osoba koje nisu čule za ambroziju no znaju li kako izgleda i kako se boriti protiv nje prije nego izazove alergijsku reakciju?

KAKO AMBROZIJA IZGLEDA OD NICANJA DO PELUDI?

Ambrozija niče i vegetira u šest faza i to:
1. faza nicanja - ovisi o temperaturi zraka i drugim klimatološkim prilikama. Nicanje počinje u pravilu sredinom travnja, traje od 10 do 16 dana za hladnijeg vremena i 5-7 dana za toplijeg vremena,
2. faza razvoja stabljike – dijeli se u dvije podfaze:
a) podfaza stvaranja prvog lišca - traje 15 do 20 dana od početka nicanja,
b) podfaza stvaranja stabljike - traje 20 do 30 dana od početka nicanja,
3. faza grananja stabljike - traje 40 do 50 dana od početka nicanja,
4. faza «butonizacije» - traje 15 do 25 dana tik do cvatnje,
5. faza cvatnje - traje 30 do 40 dana. Cvatnja, ovisno o klimatološkim uvjetima nastupa sredinom lipnja ili u drugoj polovici lipnja,
6. faza sazrijevanja sjemena - nakon oplodnje sjeme se razvija i dozrijeva do kasno u jesen.
Uobičajeno je da ambrozija svoj vegetativni put završava u sredini ili u drugoj polovici rujna, ali se ovisno o toploj godini vegetacija i sazrijevanje, odnosno širenje sjemena može odvijati i u prvoj polovini listopada. Pelud ambrozije izrazito je alergogen, a koncentracija peludi najveća je u jutarnjim satima i prije podne. Nakon kiše koncentracija peludi u zraku se smanjuje.

GDJE SE NALAZI?

Ambrozija obično raste u ruralnim područjima, ali je sve više ima i u urbanim sredinama. Nalazimo je pokraj putova, uza ceste, željezničke pruge, cvjetnjake, uz obale potoka i rijeka, u zapuštenim dvorištima, vrtovima, poljoprivrednim površinama,… gdje god postoji površina s dovoljno sunca. Ukratko svuda je oko nas!

KAKO JE SUZBITI?


Suzbijanje ambrozije nije jednostavno. Mehanički način je najteži, ali i najučinkovitiji. Suzbijanje ambrozije treba provoditi u proljeće od trenutka nicanja. Potrebno ju je čupati još kao mladu biljku, prije početka perioda cvatnje, krajem svibnja i početkom lipnja, kada je biljka visine oko 20 cm. U kasnijem periodu, oko polovice srpnja, biljke se mogu pokositi i to prije cvatnje na visinu do 5 cm od tla.
Velike površine i površine pod poljoprivrednim kulturama treba tretirati herbicidima ( dozvoljenim u RH i prema uputama proizvođača ), jer drugačije nažalost i nije moguće, u vrtovima, okućnicama, uz rubove oranica i putova moguće provesti čupanje i košnju.
Treba naglasiti da je vrlo važno ne uništavati biljku u kolovozu jer je tada u punom cvatu, pa se koncentracija peludi može višestruko povećati i time uzrokovati opsežnije tegobe. Uoči li se ambrozija u cvatu, najbolje ju je odrezati i spaliti, kako se eventualno već zrelo sjeme ne bi širilo dalje te tako prenijelo ambroziju na nove površine. Brzina njenog širenja ponekad dostiže i po 20 km na godinu.

TKO JE OBVEZNIK SUBIJANJA?

Obveznici provođenja mjera uklanjanja ambrozije kao i ostalog korova su vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta (vrtova, oranica, livada itd.), šuma i lovišta, ovlaštenici upravljanja vodotocima i kanalima te površinama uz vodotoke i kanale, ovlaštenici upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, ovlaštenici upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama.


Nisu svi jednako savjesni a ni svjesni koliko je ambrozija alergogena i ima veliki negativni utjecaj na ljude.
Stoga sve poljoprivredne i ostale površine zarasle u ambroziju i druge korove možete prijaviti:

KOME PRIJAVITI PODRUČJA OBRASLA U AMBROZIJU?:

Ukoliko niste sigurni u čijoj je nadležnosti zapušteno i zakorovljeno zemljište nazovite bilo koga od gore navedenih i vjerujte da pomoć neće izostati.

PROPISI I KAZNE

Na temelju članka 50. točke 3. i 7., a u svezi s člankom 6. stavkom 1. i 3. Zakona o biljnom zdravstvu (»Narodne novine« br. 75/05), ministar je donio Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije - Ambrosia artemisifolia L. (»Narodne novine« br. 72/07) u cilju njenog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja na području Republike Hrvatske. Člankom 77. stavkom 1. Zakona o biljnom zdravstvu (»Narodne novine« br. 75/05) propisane su novčane kazne, za pravnu osobu koja na svojim površinama ne uništi korov, a posebno ambroziju od 30.000,00 do 50.000,00 kuna, za odgovornu osobu u pravnoj osobi kazna je od 6.000,00 do 10.000,00 kuna, a za fizičku osobu novčana kazna je od 6.000,00 do 10.000,00 kuna.
Člankom 92. Zakona o poljoprivrednom zemljištu (»Narodne novine« br. 152/08 i 21/10) propisane su novčane kazne, za pravnu osobu koja ne održava poljoprivredno zemljište sposobnim za poljoprivrednu proizvodnju i ne obrađuje sukladno agrotehničkim mjerama ne umanjujući njegovu vrijednost od 10.000,00 do 30.000,00 kuna, za odgovornu osobu u pravnoj osobi kazna je od 500,00 do 15.000,00 kuna, a za fizičku osobu novčana kazna je od 500,00 do 15.000,00 kuna. Odluka o uklanjanju i uništavanju ambrozije na području grada Karlovca (Glasnik Grada Karlovca br. 9/03) donesena je kako bi se potaklo uklanjanje uzročnika i izvora štetnih utjecaja na zdravlje ljudi te smanjenje površina na kojima raste ambrozija.
Poljoprivredni redar u suradnji s Komunalnim redarstvom i poljoprivrednom inspekcijom i u ovoj godini će zaprimati dojave građana, ustanova i dr. te obilaziti i otkrivati površine zarasle u korov a posebno ambrozijom. Ukoliko obveznici uklanjanja i uništavanja ambrozije ne izvrše svoju obvezu, tj. ne uklone i ne unište ambroziju odrediti će se uklanjanje iste putem treće osobe na trošak obveznika. Komunalno redarstvo temeljem Prekršajnim zakonom ("Narodne novine" br. 107/07.) može izdati prekršajni nalog za građane i pravne osobe koji ne poštuju Odluku o uklanjanju i uništavanju ambrozije na području Grada Karlovca, dok će poljoprivredni redar te poljoprivredni inspektor provesti mjere sukladno zakonu i propisima donesenim na temelju zakona.

Čak i u slučaju da vi ili vaši ukućani ne bolujete od peludne ili nekog drugog oblika alergije, obratite pozornost na pojavljivanje te biljke u vašoj okolini. Pokušajte je ukloniti sami ili uz pomoć udruga i ustanova koje se bave tim problemom, jer tako možda pomažete i sebi. NIKAD NE MOŽETE BITI SIGURNI DA TA OTPORNA BILJKA SUTRA NEĆE I KOD VAS IZAZVATI NEUGODNE ALERGIJSKE SIMPTOME.
zagor
zagor

Alergije Mod11

Broj postova : 59
Bodovi : 3443
Join date : 29.09.2013

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.