kupski val
CDex 1.70 07_ful10


Join the forum, it's quick and easy

kupski val
CDex 1.70 07_ful10
kupski val
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

CDex 1.70

Go down

CDex 1.70 Empty CDex 1.70

Postaj by zagor sri kol 20, 2014 7:44 am

CDex 1.70 Cdex-7
Sučelje nudi svojevrsno putovanje kroz vrijeme što i ne čudi – ovo je jedan od najboljih i najdugovječnijih besplatnih alata za ripanje glazbenih CD-a koji se i dalje aktivno razvija

CDex je jedan od najstarijih, najdugovječnijih i jednostavno ponajboljih besplatnih alata za audioekstrakciju glazbenih zapisa i njihovu konverziju u neki od popularnih audioformata. I mi se s CDexom družimo već godinama, a oni koji redovita prate tiskano izdanje te DVD koji dolazi u svaki broj, sigurno dobro znaju kako je CDex nezaobilaznim dijelom stalne kolekcija pažljivo probranih programa.
CDex može nema raskošno sučelje koje prati moderne smjernice dizajna (kada ga se koristi, gotovo kao da se vraćamo u prošlost) niti se možda razmeće golemim mogućnostima od kojih, stavi li se ruka na srce, mnogi niti neće imati nekakve posebne koristi. No CDex je svakako prvi izbor kada treba nosač zvuka konvertirati u neki od popularnih glazbenih formata kako bi se u vlastitoj glazbenoj kolekciji moglo uživati i onda kada čitač optičkih medija nije opcija.
I ne samo to. Ripanje s CDexom može započeti prije nego se dvaput trepne i to bez pretjeranog uplitanja i sukobljavanja s nekim možda ne pretjerano poznatim pojmovima. Oni koji ipak žele više, ubrzo će uvidjeti, ako već nisu do sada, da CDex doista misli ozbiljno i na raspolaganje daje niz parametara kojima se osigurava najkvalitetnije moguće ripanje i konverzija audiozapisa. Pa čak i više od toga.

Kako su sve relevantne opcija na dohvat ruke i udaljene svega klik ili dva od glavnoga prozora, za naprednije parametre potrebno je malo pomnije pretražiti unutar sučelja. No oni vrijedni sigurno će biti nagrađeni jer će tako pronaći naprednije opcije kao što je mogućnost unošenja offseta optičkog uređaja koji će se koristiti za ripanje optičkih medija, zatim mogućnost postavljanja načina ripanja koji je praktično podijeljen na standardnu i nekoliko vrsta paranoičnog ripanja (za to se koriste biblioteke ripera Cdparanoia što govori dovoljno samo za sebe), a tu je i jitter correction te drugo. Dobro je što je moguće snimiti profile s različito namještenim postavkama što će nekima sigurno biti od koristi.

Dakako, svako ozbiljnije podešavanje ovih parametara zahtijeva i pregledavanje uključene dokumentacije, pa ju je svakako poželjno pročitati, osim ako se već dobro ne barata svima onima što CDex nudi. Međutim, kako je već natuknuto, većina niti neće imati posebne potrebe zavirivati u napredniju konfiguraciju programa što je, eto, u današnje doba kada većina samo žele da stvari rade kako trebaju posve automatski, itekako poželjna osobina.

 

Drugim riječima, dovoljno je u optički pogon ubaciti nosač zvuka koji se želi konvertirati (ili samo odraditi audioekstrakcija), dopustiti da CDex očita ubačeni medij i, ako je to dostupno, povuče podatke s internetske baze podataka. Nakon toga, valja samo bilo putem izbornika ili gumbiju smještenih na desnoj strani glavnoga prozora pokrenuti proces koji se želi pokrenuti; bilo audioekstrakcija ili i konverziju u neki od željenih audioformata. Tu su i prečaci na tipkovnici pa je, tako, za konverziju u format Mp3 najbolje pritisnuti funkcijsku tipku F9 i pričekati da konverzija završi (za definiranje parametara izlaznog formata, valja zaviriti u konfiguraciju).
CDex je svakako vrlo dugovječan alata ne samo zbog toga što je vrlo sposoban kada treba ripati nosače zvuka, nego i stoga što to radi vrlo kvalitetno. To što se možda ne nudi velik broj naprednih podopcija koje se tiču izravno digitalne audioekstrakcije, većini sigurno neće smetati jer tu CDex posao obavlja dobro.

 No, ono što će im se sigurno sviđati, su neki zgodni detalji kao što je podrška za snimanje zvučnog zapisa s analognog ulaza, generiranje CUE lista, dodavanje RIFF-WAV zaglavlja u Mp3 datoteke (takve je datoteke moguće otvoriti i tamo gdje podrška za Mp3 ne postoji premda su tako kodirane Mp3 datoteke uvećane tek za jedva primjetnih sedamdesetak bajtova), mogućnost usporedbe dvije datoteke, podrška za neke Winampove pluginove i drugo.
Nema što, CDex je doista živa legenda među alatima za ripanje, a među rijetkima je koji se i dalje redovno razvija premda je besplatan (potiču se donacije autoru koji već godinama ne posustaje u njegovu razvoju). Stoga je i ova njegova posljednja svježa konačna inačica (CDex provodi duge periode u betama) bila povodom da se podsjeti na ovaj alat koji i nakon toliko godina i dalje svoj posao obavlja odlično.


[You must be registered and logged in to see this link.]
zagor
zagor

CDex 1.70 Mod11

Broj postova : 59
Bodovi : 3443
Join date : 29.09.2013

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.