kupski val
Konzumiranje puno mlijeka za jake kosti je prijevara, to dovodi do osteoporoze!  07_ful10

Konzumiranje puno mlijeka za jake kosti je prijevara, to dovodi do osteoporoze!

Go down

Konzumiranje puno mlijeka za jake kosti je prijevara, to dovodi do osteoporoze!  Empty Konzumiranje puno mlijeka za jake kosti je prijevara, to dovodi do osteoporoze!

Postaj by Admin on ned pro 29, 2013 10:27 am

Konzumiranje puno mlijeka za jake kosti je prijevara, to dovodi do osteoporoze!  1_205910

Proces pasterizacije stvara jedino kalcijev karbonat, koji ne može ući u stanice bez vezivnog agensa. Tijelo u tom slučaju uzima kalcij iz kostiju i ostalih tkiva kako bi povećalo razine kalcija u krvi. Taj proces više dovodi do osteoporoze nego što je sprječava.

Postoji ukorijenjeni mit koji govori da je za jače kosti potrebno piti puno mlijeka, a tu zabludu spremno je prihvatila i mliječna industrija. Kalcij je jedan od brojnih minerala potrebnih za stvaranje jačih kostiju. Kalcij u mlijeku tijelo uopće nije u stanju apsorbirati, a to će prije dovesti do osteoporoze nego što će je spriječiti. U studiji Jama Pediatrics istražila su koliko povećana potrošnja mlijeka utječe na rizik od prijeloma kostiju. Istraživanje je nastavljeno 22 godine kasnije, a rezultati su otkrili da je povećana potrošnja mlijeka čak dovela do veće broja prijeloma kostiju.

Mliječna industrija posljednjih 50 godina uvjerava ljude da potrošnja sira i mlijeka povećava razine kalcija potrebnog za jače kosti. Proces pasterizacije stvara jedino kalcijev karbonat, koji ne može ući u stanice vez vezivnog agensa. Tijelo u tom slučaju uzima kalcij iz kostiju i ostalih tkiva kako bi povećalo razine kalcija u krvi. Taj proces više dovodi do osteoporoze nego što je sprječava.

Studija je pokazala da je kod djevojaka znatno manja povezanost većeg unosa mlijeka sa prijelomima kuka, a jedno objašnjenje je da veća koštana masa kod djevojaka uspješno neutralizira veći unos kalcijeva karbonata. Na taj način tijelo se uspješno bori protiv osteoporoze koja je puno više zabilježena kod žena u podmakloj dobi, piše PreventDiseases.

Također, studija iz 2004. pokazala je da ljudi s većim količinama kalcija u koronarnim arterijama koji uzimaju statine imaju 17 posto veću vjerojatnost za dobivanje infarkta. Razina LDL kolesterola i veća razina kalcija u arterijama su glavni indikatori koji dovode do infarkta.

Kalcijev karbonat također je povezan sa povećanom kiselinom u želucu koji ju neutralizira sa alkalnim rezervama. Ljudima koji imaju želučane čireve savjetuje se da izbjegavaju taj kalcij i nadomjeste ga kalcijevim citratom.

Kalcij iz mlijeka je pogodan izvor kalcija, no još uvijek postoje rasprave o tome dali je mlijeko, povrće ili sol najbolji izvor kalciju za naše tijelo. Pasterizirani proizvodi sadrže premalo magnezija potrebno za apsorpciju kalcija. Omjer kalcija i magnezija u mlijeku je 10 naprema 1 dok bi idealno bilo 2 naprema 1 ili čak 1 naprema 1. Možete popiti litru mlijeka za doručak, no u najboljem slučaju apsorbirat ćete svega trećinu kalcija koji proizvod sadrži. U kostima se nalazi 99 posto kalcija čiji se postotak i zalihe smanjuju unosom pasteriziranih mliječnih proizvoda. Prema istraživanjima, Amerikanci konzumiraju te proizvode od rođenja te imaju jedan od najviših rizika za osteoporozu na svijetu.

Dobre alternative su lisnato zeleno povrće poput kalija, brokule i špinata, no u tom povrću apsorpcija kalcija je znatno veća. Sjemenke poput sezama i chia također su dobar izvor kalcija.

Većina proizvoda na tržištu sadrže kalcijev karbonat koji je inferioran oblik kalcija te mu proizvođači pridaju jednostavan kelirajući vezivni agens poput limunske kiseline zbog veće apsorpcije, no taj proizvod je inferioran ostalim proizvodima koji se nalazi suplement za kalcij poput kalcijeva orotata, što je jedini poznati oblik kalcija koji može učinkovito prodrijeti u membrane stanica.

Gazirana pića, pušenje i alkohol također može spriječiti kosti da apsorbiraju što veći postotak hranjivih tvari. Jedan od najlakših načina za apsorpciju kalcije je veća količine vitamina D koji dobivamo iz sunčanja. Jedan od najboljih načina za ojačavanje skeletona su vježbe u kojima koristite vlastitu težinu. Čučnjevi, brzo hodanje, aerobika ili plesanje su dobar početak, ali u konačnici što više sati provedemo vježbajući manje ćemo imati prijeloma kostiju u kasnijoj dobi.


Konzumiranje puno mlijeka za jake kosti je prijevara, to dovodi do osteoporoze!  Sigpic10
Admin
Admin

Konzumiranje puno mlijeka za jake kosti je prijevara, to dovodi do osteoporoze!  Admin11

Broj postova : 341
Bodovi : 2964
Join date : 02.09.2013

http://kupski-val.forumhr.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.